Vijf redenen waarom ondernemers vaker single zijn

Vijf redenen waarom ondernemers vaker single zijn

Uit een groot en recent onderzoek (2020), waar ruim 4.000 ondernemers aan meewerkten, bleek dat ondernemers 26,3 procent, ruim een kwart dus, vaker single zijn dan niet ondernemers.

Nu is sowieso al een groot deel van de Nederlanders alleenstaand. Volgens het CBS gaat dat om ruim 22 procent van de volwassenen, en dat aantal neemt steeds verder toe. Het CBS-rapport “Honderd jaar alleenstaanden” lees je hier.

Er zijn op dit moment, kortom, zo’n 3 miljoen singles in Nederland. Als we de cijfers van de Kamer van Koophandel erbij nemen, die zegt dat er zo’n 1.650.000 mensen als ondernemer ingeschreven staan, dan betekent de uitkomst van het onderzoek dat zo’n 460.000 daarvan een KvK-registratie hebben. Er zijn dus bijna een half miljoen single ondernemers, fors meer dan het landelijke gemiddelde!

Maar waar komt dat verschil dan vandaan? Het onderzoek geeft ook interessante inzichten in die antwoorden, en deze zijn eigenlijk best voor de hand liggend. De oorzaak blijkt namelijk te liggen in een combinatie van een grotere kans op een mislukte relaties aan de ene kant, en grotere hindernissen om een geschikte nieuwe partner te vinden aan de andere kant.

1 - Tijd en aandacht

Bijna 70 procent van de ondernemers geeft aan wel eens een relatie verloren te hebben vanwege hun ondernemerschap.

Iedere relatie draait om tijd en aandacht, deze vormen de olie en de brandstof tegelijk. Hetzelfde geldt echter óók voor succesvol ondernemerschap. Of je nou een ZZP’er bent die naast het uitvoeren van de lopende opdracht tegelijk bezig moet zijn met het binnenhalen van de volgende klus, of de eigenaar van een installatiebedrijf met tien man personeel, de kans dat je langere dagen maakt dan iemand in loondienst is levensgroot.

Het grootste probleem zit hem in de onvoorspelbaarheid. Een crisis, een kans of een grote order komt nooit op een verwacht moment, en kan al je andere plannen en intenties behorlijk overhoop gooien.

Je kan je tijd en energie helaas maar één keer uitgeven, en dat gaat geregeld ten koste van je relatie en gezin. Hoeveel begrip daar ook voor kan zijn, uiteindelijk kan dit zijn tol eisen.

2 - Stress

Ruim 60 procent van de respondenten zegt dat ondernemers over het algemeen meer moeite hebben om een relatie succesvol te houden dan mensen in loondienst.

De zekerheid van een vast contract en een maandelijks loonstrookje is voor ondernemers nu eenmaal doorgaans niet weggelegd. Er moet altijd geknokt worden voor nieuwe omzet, de concurrentie zit niet stil, personeel geeft zorgen, en zo zijn er nog honderd stressfactoren op te noemen.

Stress kan er weer voor zorgen dat je “afwezig”, ongeduldig en zelfs prikkelbaar bent, kan de energie (en zin) voor intimiteit beïnvloeden en zorgt er vaak voor dat je nóg harder gaat werken. Allemaal geen goede ingrediënten voor het gezond houden van je relatie…

3 - Belevingswereld

Vrijwel iedereen (94 procent) vindt dat ondernemers zich over hele andere zaken zorgen maken dan mensen die in loondienst werken.

Dit is een opvallend, hoewel misschien niet helemaal onverwacht, resultaat. Kennelijk herkent vrijwel iedere ondernemer de situatie dat je met hele andere dingen in je hoofd rondloopt dan iemand anders. Daar komt nog eens bij dat een vrijwel gelijk percentage vindt dat ondernemerschap vergeleken kan worden met topsport: kortom, iets waar andere zaken voor moeten wijken en dat volledige focus en inzet behoeft.

Als de twee mensen in een relatie teveel op een andere planeet leven, kan dit op den duur tot verwijdering leiden.

4 - Mentaliteit

Ruim 90 procent: ondernemen is topsport.

Daar komt nog eens bij dat een vrijwel gelijk percentage vindt dat ondernemerschap vergeleken kan worden met topsport: kortom, iets waar andere zaken voor moeten wijken en dat volledige focus en inzet behoeft.

Een dergelijk drive en manier van in het leven staan, gaat kennelijk niet altijd samen met iemand die dat niet heeft, laat staan dit niet goed begrijp.

5 - Gelegenheid

Single doordat er simpelweg geen tijd en gelegenheid is om een geschikte partner te ontmoeten, zegt 40 procent.

Als je de hele dag hard gewerkt hebt, moet je nog maar de energie hebben om erop uit te gaan. Of, om na een hele week knokken en buffelen, om in het weekend naar een evenement, een feest of de kroeg te gaan.

Laat staan als je dat weekend aan het doorwerken bent, terwijl allerlei andere mensen van hun vrije tijd aan het genieten zijn.

Bovendien blijkt het zo te zijn, dat áls je dan iemand ontmoet, een niet-ondernemer toch dermate anders in het leven blijkt te staan, dat de “natuurlijke klik” simpelweg minder snel tot stand komt.

BizzKiss is de enige datingsite exlusief voor ondernemers. Lees HIER hoe dat werkt!

Ontmoet gelijkgestemden. Vind je date!
Ik schrijf mij in!